İstinye Üniversitesi

Sosyal ve Beşeri Araştırmaları Etik Kurulu

İstinye Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Araştırmaları Etik Kurulunun amacı yapılacak olan Sosyal ve Beşerî Bilimler alanındaki her türlü bilimsel çalışma, yayın, yüksek lisans ve doktora tezleri, eğitim-öğretim ve benzeri her türlü etkinlikte uyulması gereken etik kuralları belirlemektir.

Başta İstinye Üniversitesi mensupları ve öğrencileri olmak üzere araştırmacılar tarafından insan katılımcılar ile yürütülecek anket, test, ölçek, mülakat, gözlem, bilgisayar ortamında test, video/film kaydı ile ses kaydı gibi veri toplama yöntemleri ile yapılacak her türlü bilimsel araştırma ve çalışmalar ile ilgili araştırma etiği konularını kapsar.  İstinye Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’nun görev alanına giren araştırmalar ile insan üzerinde beden bütünlüğüne müdahale içeren, biyolojik materyallerin (kan, idrar vb. biyolojik sıvılar ve numuneler, tıbbı ilaçlar) kullanıldığı araştırmalar bu Kurulun kapsamı dışındadır.

Yapılacak olan çalışmalarda / araştırmalarda “6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 6., 7. 8., 9. ve 12.” maddeleri dikkate alınmalıdır.

• Başvuru dosyası içeriği; Tüm formlar sekreterliğe teslim edilmeden önce düzenlenebilir Word ve ıslak imzaları tamamlanmış taranmış PDF formatında tüm formlar etikkurul@istinye.edu.tr mail olarak gönderilmelidir.
  • CD veya USB içeriğine başvuru formları eklenerek ıslak imzalı başvuru formları mavi telli dosya ile Topkapı Kampüs Z07 Nolu ofise teslim edilmelidir.
  • Dosya Teslim Tarihine kadar eksiksiz teslim edilen başvurular toplantı gündemine alınır. (Teslim Tarihini geçiren araştırmalar bir sonraki toplantı gündemine alınır)
  • Başvuru ücreti, Mlp Grubundan yapılan başvurular 150 TL, tamamen kurum dışından yapılan başvurular 200 TL olarak belirlenmiştir.

Alıcı Adı : İstinye Üniversitesi

IBAN : TR60 0006 7010 0000 0048 5290 88

Yapı Kredi Bayrampaşa Çarşı Şubesi.

Dosya Teslim Aralığı

Raportör

• Gözde ADA - Etik Kurul Sekreteri

Etik Kurul Mail Adresi etikkurul@istinye.edu.tr

• Başvuru Kontrol Listesinde yer alan tüm formların Başvuru Dosyası içerisinde eksiksiz, tarih ve imzalı hali ile olmalıdır.
  • Başvuru Formunda yer alan maddeler boş bırakılmamalıdır.
  • Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu: Çevrim içi (Online) yapılacak olan araştırmalarda Anket formu öncesinde Katılımcı/Gönüllü grubundan Onam alındığı beyan edilmelidir. BGOF'un online hazırlanmış örneğinin başvuru dosyasına eklenmesi gerekmektedir.
  • Araştırmada yer alacak “anket, ölçek, test ve mülakat soruları” anonim olmayıp bir araştırmacıya ait ise izin yazıları alınmalı ve dosyaya eklenmelidir. “Anket, ölçek, test ve mülakat soruları” literatüre açık ise Başvuru Formunda bildirilmelidir, araştırmacıların kendi tarafından oluşturulması durumunda ise yararlanılan kaynaklar belirterek Veri Toplama Formu Aidiyet Dilekçesi yazmalıdır.
  • Araştırma akademik amaçlıysa, araştırmanın akademik amaçlı olduğuna dair başvuru sahibi dışında yetkili bir kişi (Müdür, Dekan, Bölüm Başkanı) tarafından onaylanan ıslak imzalı belge eklenmelidir.
  • Çalışmanın yapılacağı kurum-kuruluş/merkezlerden alınacak izin yazılarında “İlgili kurumun Başhekimliği/Mesul ya da İdari Müdürlüğünden antetli, ıslak imzalı ve kaşeli adı-soyadı yazılı şekilde” belge Başvuru Dosyasına eklenmelidir. Kurum izni alınamaması durumunda Etik Kurul onayı sonrası çalışmaya izin verileceğine dair ön onay dilekçesi alınarak eklenmelidir.
  • Literatür örneği (Literatür basılı halde, tam metin olarak dosyaya eklenmelidir, en az üç adet literatür örneği dosyada yer almalıdır.)
  • Çalışma içerisinde yer alan tüm araştırmacılara ait Özgeçmiş Formlarının web sayfamızda yer alan Sosyal ve Beşeri Araştırmalar Etik Kuruluna uygun formatta hazırlanmalıdır.
  • Başvuru formunda belirtilen çalışmanın başlangıç tarihi; Etik Kurul onayı alındıktan sonra şeklinde yazılmalı ve başlangıç tarihi yazılmamalıdır.
  • 12 yaş üstü için bir çalışma yapılacaksa, BGOF'un bu yaş grubu için de hazırlanması gerekmektedir.