ARAŞTIRMA

TÜBİTAK Öğrenci Projeleri

Proje yürütücülüğünü İstinye Üniversites Psikoloji Bölümü öğrencisi Zeynep Yıldız'ın, danışmanlığını Arş. Gör. Ece Yallak'ın üstlendiği proje TÜBİTAK-2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırmaları Projeleri Desteği Programı 2023 yılı 2.değerlendirmelerinin sonucunda destek almaya hak kazanmıştır. İstinye Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencisi Zeynep Yıldız bu projede hem yürütücü hem araştırmacı olarak yer almaktadır.

Proje yürütücülüğünü İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Beyza Köroğlu'nun, danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Gökçer Eskikurt'un üstlendiği proje TÜBİTAK-2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırmaları Projeleri Desteği Programı 2020 yılı 1. değerlendirmelerinin sonucunda destek almaya hak kazanmıştır. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden Aylin Akkum, Berke Pektaş, Nilay Çakuş bu projede araştırmacı olarak yer almaktadır.

Proje yürütücülüğünü İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Bora Bayrak'ın, danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Tuna Erdoğan'ın üstlendiği proje TÜBİTAK-2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırmaları Projeleri Desteği Programı 2020 yılı 1.değerlendirmelerinin sonucunda destek almaya hak kazanmıştır. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden Efe Koçhan, Gizem Kösem ve Gökçe Gürsoy bu projede araştırmacı olarak yer almaktadır.

Bu araştırma, sağ kanat yetkeciliğine sahip bireylerin kadına şiddet ve terör içerikli görsellere verdikleri bilişsel ve duygusal tepkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, sağ kanat yetkeciliği ile geleneksel maskülinite arasındaki ilişkiler ele alınarak, maskülinite düzeyinin bu tepkiler üzerindeki düzenleyici etkisi değerlendirilecektir. Araştırma, deneysel bir tasarım ile gerçekleştirilecek ve nicel veri toplama yöntemleri kullanılacaktır. Katılımcılar, sağ kanat yetkeciliği, maskülinite ve şiddet eğilimlerini ölçmek için geçerli ve güvenilir ölçeklerle değerlendirilecektir. Beyin tepkilerini ölçmek amacıyla EEG yöntemi kullanılacak ve katılımcılara pozitif, nötr ve negatif içerikli görseller sunulacaktır. EEG kayıtları sırasında P300 ve N400 dalga bileşenlerinin genlik ve latans değerleri analiz edilecektir. Araştırma grubu, sağlıklı ve sağ elini kullanan, 18 yaş üstü bireylerden oluşacaktır. Solak olanlar ve nörolojik ya da psikolojik rahatsızlığı bulunan bireyler araştırma dışında tutulacaktır. G*Power analizi sonucunda, minimum 34 kişilik bir örneklem belirlenmiştir.

Proje yürütücülüğünü İstinye Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Yaren Aydın'ın, danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Ildırım'ın üstlendiği proje için TÜBİTAK-2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırmaları Projeleri Desteği Programı 2024 yılı 1. dönemi ile desteklenmeye hak kazanmıştır.

Yapay Zeka (YZ), insan gibi düşünme, algılama ve yargılama yeteneklerini taklit etmeye çalışan sistemlerdir. Günümüzde YZ teknolojileri hızla gelişmekte, birçok sektörde ve günlük hayatımızda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sık kullanım YZ okuryazarlığını önemli hale getirmiştir. YZ okuryazarlığı, bireylerin YZ teknolojilerini anlama ve eleştirel değerlendirme yeteneklerini ifade eder. İnsanlar karşılaştıkları konseptlere karşı tutum adı verilen, davranışları ve düşünceleri etkileyen tepkiler üretir. YZ’nin kurgusal evrenlerin dışında gerçek hayatta kullanılmaya başlanıp insan hayatına girmesiyle birlikte bu yeni teknolojiye karşı toplumun farklı tabakalarından farklı tutumlar oluşmaya başlamıştır. İnsanların YZ ve teknoloji ile ilgili beslemiş oldukları kaygılar, zamanla YZ ile ilgili tehlikeli ve gizli planların olduğu yönünde komplo teorilerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. YZ’nin bu denli tartışmalı olması, bilimsel bir kanıta ihtiyaç duyulmaksızın literatürde yer eden ve popüler kültürde de oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan komplo teorilerinin oluşumuna yol açmaktadır. Bu çalışmada hem YZ okuryazarlığının YZ kaygı ve YZ’ye olan tutumu incelenecek, hem de YZ kaygı durumlarına göre gruplanan katılımcılara orijinal ve YZ ile değiştirilmiş portreler sunulacak olup bu içeriklere verdikleri beyin sinyalleri elektroansefalogram (EEG) yöntemi ile kaydedilecektir. Elde edilen veriler doğrultusunda beyin sinyallerinin spesifik zaman noktalarındaki değişimleri analiz edilecek olup çalışmamızın hipotezlerini yordayıp yordamadığı test edilecektir.

Proje yürütücülüğünü İstinye Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Muhammet Emin Gökmen'in, danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Gökçer Eskikurt'un üstlendiği proje için TÜBİTAK-2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırmaları Projeleri Desteği Programı 2024 yılı 1. dönemi tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. İstinye Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü öğrencileri Ahmet Arda Erbil, Aşkın Miraçhan Ergen ve İrem Köçer bu projede araştırmacı olarak yer almaktadır.

Bu proje, bireylerin saldırganlık düzeyleri ile duygusal zeka seviyeleri arasındaki ilişkiyi cinsiyet faktörü üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, EEG verileri aracılığıyla bu değişkenler arasındaki bağlantılar olaya ilişkin beyin potansiyelleri (OİP) üzerinden analiz edilecektir. Katılımcılara pozitif, negatif ve nötr görseller sunulurken alınan EEG kayıtları; saldırganlık ve duygusal zeka düzeyleri ile birlikte değerlendirilecektir. Bu sayede, özellikle cinsiyet farklılıklarının nörobiyolojik temellerine dair yeni bulgular elde edilmesi hedeflenmektedir.

Veri toplama araçları olarak Buss Perry Saldırganlık Ölçeği, Modifiye Schutte Duygusal Zeka Ölçeği ve EEG kayıtları kullanılacaktır. Bulgular, özellikle saldırganlık ve duygusal zeka arasında negatif korelasyon olup olmadığını, cinsiyetler arası farkları ve beynin görsellere verdiği tepkilerin bu değişkenlerle olan ilişkisini değerlendirecektir.

Proje yürütücülüğünü İstinye Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Reyhan Yaren Yaşar'ın, danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Gökçer Eskikurt'un üstlendiği proje için TÜBİTAK-2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırmaları Projeleri Desteği Programı 2024 yılı 1. dönemi tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. İstinye Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü öğrencileri Gülsüm Ceyda Çınar projede araştırmacı olarak yer almaktadır.